-Kortfattad information om boken.

Ännu en bok om Jimi Hendrix? Absolut!

Jag har vigt stor del av de senaste åtta åren av mitt liv åt att samla material till en bok om Jimi Hendrix i Sverige. Tillsammans med mina två goda vänner, David Morin (Piteå) samt Håkan Persson (Karlskrona) som liksom jag är passionerat intresserade av Jimi Hendrix, vill vi på detta sätt ge en rättvis bild av musikern och personen. Jag och David är dessutom gitarrister sedan barnsben och detta har varit till stor hjälp när vi försöker förstå Jimi.

Vi har med samlad kraft intervjuat mer än 600 personer, allt från journalister, fotografer, konsertvittnen till arrangörer, turnéarbetare, skivbolag, taxichaufförer, tillfälliga flickvänner och vänner. Allt finns utskrivet och väntar på sammanställning så fort insamlingsfasen är klar, vilket beräknas vara inom kort. Men vi måste nå ut till flera konsertvittnen för att få chansen att höra om alla minnen och känslointryck från konserter och möten med Jimi.


Många gånger har jag slagits av hur svårt det är för unga människor att få reda på fakta om Jimi Hendrix i Sverige. Nyligen kom en bok om Rolling Stones i Sverige, men något liknande om Hendrix finns inte. Sedan hans tragiska död i London 1970 så har fakta glömts bort eller förvanskats, och myterna om detta musikaliska geni är idag både många och ibland även felaktiga. Det är särskilt sorgligt med tanke på att han under sina verksamma år, 1966 - 1970, tillhörde de i särklass mest omskrivna och uppmärksammade musikerna i svenska media, och för den som inte var med då är det idag svårt att veta vad som egentligen hände. I skarp kontrast mot exempelvis Rolling Stones, så fortsätter dessutom Hendrix och hans musik att tilltala och fascinera unga människor världen över.

Effekten han hade på svenskt musikliv och svenska musiker var både stor och omedelbar när han kom hit första gången i maj 1967. Många är dom som började spela gitarr efter att ha hört Hendrix första gången i slutet av 60-talet. Trots detta kunde nog ingen ana att intresset för honom skulle stå sig generation efter generation. Än idag säljer hans skivor i miljonupplagor världen över, och det är inte helt ovanligt att hans skivbolag får förfrågningar från unga "fans", som kanske just köpt sin första Hendrix CD, när han skall komma till deras land eller stad för att spela! Då är det är inte svårt att förstå besvikelsen hos dessa människor när de får beskedet att denne man varit död i över 35år. I samma stund börjar sökandet efter information: Vem var han och vad hände egentligen?

Musikvetare har i åratal försökt analysera Hendrix storhet och geni. Det ordnas seminarier på Musikhögskolor världen över i ämnet Jimi Hendrix. Musiker ställer sig fortfarande frågan: Hur kunde han och var fick han sitt konstnärliga mod ifrån? Ja, man kan lugnt konstatera att frågorna är många fler än svaren. Men någon dokumentation över Jimi Hendrix tid här i Sverige finns alltså inte. Nyfikna är hänvisade till dammiga tidningsarkiv eller någon av de utländska böcker som skrivits om Hendrix från ett helt annat perspektiv, och det är inte bra.

Boken blir en total genomgång av "The Jimi Hendrix Experience", allt vad som hände i Sverige från 670519 då de landade i Göteborg för den första Sverige turnén till 700902 då de lämnade Sverige för sista gången. Jimi Hendrix dog, under tragiska omständigheter, 16 dagar senare.

Vi kommer att ha många färgbilder i boken, tidigare opublicerade unika bilder från alla de olika spelningarna , jammen, backstage, lägenhetsfester, hotellbilder och annat. Vi har gått igenom tusentals bilder, och har ett brett urval att välja från. Boken kommer även att visa autografer, pressklipp, konsertaffischer, flygblad, svenska singel omslag, entré biljetter mm mm.

Detta betyder inte att vi har slutat att söka efter mer materiel, snarare tvärtom, vi söker med ljus och lykta efter mera fakta och bilder, ljud & film upptagningar, mm mm. Allt för att boken ska bli så komplett och historiskt korrekt som möjligt. Allt är av intresse oavsett kvalitet!!!

Det blir alltså en dag för dag genomgång av allt som hände i samband med Jimi Hendrix alla Sverige besök. Det hann bli totalt 34 spelningar och fem turnéer i lilla Sverige. En teknisk kolumn ska förklara allt om Jimis gitarrer, effektpedaler och all övrig utrustning.

Vi har bestämt oss för ett motto: Detta ska inte bli en spekulativ bok utan i allra möjligaste mån bygga på förstahands uppgifter! Vilket i sig inte är en lätt uppgift för på trettitre år hinner minnen blandas upp med andra upplevelser och på så sätt skapa lite förvirring i forsknings arbetet. Det är inte bara av ondo att det gått så lång tid innan någon kom på idén att skriva en bok om Jimi i Sverige. Historiskt sett så visar det sig att mänskligheten behöver ungefär trettio år på sig för att kollektivt assimilera och bearbeta alla de intryck ett geni lämnar efter sig. Detta gäller givetvis även musikaliska genier som Jimi.

Massmedia har uppmärksammat oss vid ett flertal tillfällen med reportage, bl.a: Expressen, Göteborgs Posten, GT, Metro, Länstidningen Östersund, Värmlands Folkblad, Gefle Dagblad, Östersunds Posten, VLT, Arbetar Bladet, NSD, Piteå Tidningen, Arbetet, ett flertal lokala radiostationer, Musikjournalen P3, TV 4 , TV2 mm

Detta är ju givetvis ett sätt för oss att synas så vi lättare kan komma i kontakt med konsert vittnen och andra nyckelfigurer vars uppgifter annars, med stor sannolikhet, skulle gå förlorade. Det är snart trettiotre år sedan Jimi dog så dessa ovärderliga kultur skatter måste hittas och sammanställas innan det är för sent!

Ni är välkommen att kontakta mig om ni tror att ni har något att tillföra detta bokprojekt, eller bara undrar om något. Kom ihåg att allt är av intresse, och du, se det som en chans att bli en kultur hjälte. Låt mig avgöra vad som är intressant..

Jag kan nås på följande sätt:

Stefan Edfeldt, Sörev 7 b, 830 30 Lit.
Tel: 0642-51196
Mobil: 070-6922428
e-post: exp@duckscangroove.com

Visste Du att:
Innan en konsert i Högbo har en kille klättrat upp och satt sig på en takbjälke för att se bättre, då kommer arrangören utrusande på scenen och säger: "Klättra ner annars kanske farbror Jimi inte vill spela!"

Jimi och Hansson & Karlsson tyckte mycket om varandra och Jimi spelade in en av deras låtar "Taxfree" i studio. Taxfree spelades ofta live av Jimi. Det går att höra hur Jimi, men även trumslagaren Mitch Mitchell, fick nya idéer och började tänja på gränserna för popkonceptet efter mötet med de Svenska musikerna.

Jimi refererar till Sverige i låten " My friend " som ligger på LP:n "Cry of Love" som släpptes 1971, finns även på cd:n First rays of the new rising sun, 1997.

Hendrix levde helt och fullt för sin musik. När vi följt honom i spåren har vi funnit att spelade han inte på konsert så letade han musiker att jamma med, och det gjorde han många gånger här i Sverige.

Han tyckte uppenbarligen väldigt mycket om svenska flickor och några kom att påverka hans tillvaro mer än andra. Han blev pappa i Stockholm, han skriver om en Göteborgstjej i sin dagbok.


Önskelista!
Bilder, filminspelningar, ljudupptagningar och konsertvittnen från Jimis Sverige besök.
Av särskilt intresse är bilder från:


* Klubb Bongo - New Orleans i Malmö 670523.
* Stora Salen, Akademiska Föreningen i Lund 670910.
* Klubb Filips, En Till och Gyllene Cirkeln i Stockholm
* Jernvallens Sporthall i Sandviken, 680105
* Idrottshallen i Västerås 670906.
* Klubbarna i Göteborg.

Inspelning av Roger Wallis intervju med Jimi som sändes på Radio Sweden
670524/25?
Filminspelningar från konserter. T.ex. Super 8, Dubbel 8, 16 mm etc.
Allt är av intresse oavsett kvalitet!

Jimi Hendrix spelningar i Sverige:
1. Konserthallen, Lisebergs Nöjespark, Göteborg. 670519. (2 shows.)
2. Mariebergsskogens Folkets Park, Karlstad. 670520.
3. Klubb Bongo New-Orleans, Malmö. 670523. (2 shows.)
4. Stora Scenen, Gröna Lund, Stockholm. 670524.
Dans In, Gröna Lund, Stockholm. 670524.
5. Konserthallen, Lisebergs Nöjespark, Göteborg. 670903. (2 shows.)
6. Stora Scenen, Gröna Lund, Stockholm. 670904.
Dans In, Gröna Lund, Stockholm. 670904.
7. Studio 4, Radiohuset, Stockholm. 670905.
8. Idrottshallen, Västerås. 670906. (2 shows.)
9. Popladan, Högbo Bruk, Högbo. 670908. (2 shows.)
10. Mariebergsskogens Folkets Park, Karlstad. 670909. (2 shows.)
11. Stora Salen, Akademiska Föreningen, Lund. 670910. (2 shows.)
12. Stora Scenen, Gröna Lund, Stockholm. 670911.
Dans In, Gröna Lund, Stockholm. 670911.
13. Stjärnscenen, Lisebergs Nöjespark, Göteborg. 670912. (2 shows.)
14. Lorensbergs Cirkus, Göteborg. 680104. (2 shows.)
15. Jernvallens Sporthall, Sandviken. 680105.
16. Stora Salen, Konserthuset, Stockholm. 680108. (2 shows.)
17. Lorensbergs Cirkus, Göteborg. 690108. (2 shows.)
18. Stora Salen, Konserthuset, Stockholm. 690109. (2 shows.)
19. Stora Scenen, Gröna Lund, Stockholm. 700831.
20. Stora Scenen, Lisebergs Nöjespark, Göteborg. 700901Mellan 9/66-6/69 så bestod Jimi Hendrix Experience av:
Jimi Hendrix (gitarr, sång)
Mitch Mitchell (trummor)
Noel Redding (bas, sång)

I juni 1969 lämnade Redding gruppen.

På Woodstock-festivalen i augusti 1969 var Jimi tillbaka med ett band han kallade för Gypsy Son And Rainbows. Medlemmarna var:
Jimi Hendrix (gitarr, sång)
Mitch Mitchell (trummor)
Jerry Velez (percussion)
Juma Sultan (percussion)
Billy Cox (bas, sång)
Larry Lee (gitarr, sång)

Gruppen gjorde endast några få framträdanden under augusti/ september 1969.
Nyårsafton 1969/70 så debuterade Jimi sitt nya band The Band Of Gypsys:
Jimi Hendrix (gitarr, sång)
Billy Cox (bas, sång)
Buddy Miles (trummor, sång)

Även The Band Of Gypsys existerade endast under en kort tid och i april 1970 så var det istället en ny version av The Experience som gav sig ut på USA-turne´. Det var även denna uppsättning som kom till Sverige i augusti 1970. Medlemmarna var:
Jimi Hendrix (gitarr, sång)
Billy Cox (bas, sång)
Mitch Mitchell (trummor)

Utrustning:
Jimi´s favorit gitarr var tveklöst Fender Stratocaster men även Gibson gitarrer av modell SG eller Flying V förekom ofta på scen. Mellan åren 67-69 så ägde Jimi en Flying V av 66-67 årsmodell som han personligen utsmyckade med fantasifulla målningar i olika färger. Detta var i stort sett den enda Flying V han använde fram till det att han under våren 1970 beställde en Flying V av Gibson byggd efter hans egna önskemål.

Jimi Hendrix Gibson Flying V! Hardrock Cafe London 2002. Inte tappa!!!!!!!!

Stratocasters avverkade han under sitt första år i rampljuset en efter en. Så i augusti/ oktober 1968 köpte han de båda Strator som kom att bli hans huvudinstrument under resten av karriären, en vit och en svart utrustade med lönnhals.

Artikeln nedan publicerades första gången i dagstidningen Metro, 21 oktober 1998.
Författaren heter Jonas Hållen, är svensk frilans-journalist och bor i Stockholm.

Den 31 augusti 1970 sprack Håkan Perssons dröm att få se Jimi Hendrix på en scen. Strax utanför Linköping blev han stående längs vägkanten med en trasig Volkswagen. Under tiden spelade Hendrix för sista
gången på Gröna Lund i Stockholm.
Vid det laget hade Håkan Persson från Karlskrona redan varit intresserad, eller snarare fascinerad, av Jimi Hendrix i tre år. Den missade konserten minskade inte intresset, snarare tvärtom. Han fortsatte att lyssna på skivorna, läsa böckerna och artiklarna, studera ackorden och spelstilen med en inlevelse som på svensk rockprosa brukar beskrivas som "inbiten fan", men som Persson själv föredrar att kalla "forskning".
- Jimi Hendrix är ett geni jämförbart med Charlie Parker. Han var så långt före sin tid när det gällde att utnyttja sitt instrument att det är först nu som folk börjar förstå hur stor han verkligen var!, säger han.
Håkan Perssons forskning gav honom snart en ansenlig mängd grundfakta och en efterhängsen idé: att skriva en bok om det han själv aldrig fick uppleva på nära håll - Hendrix möte med Sverige.

Åren gick och lådor och kartonger fylldes med ostrukturerat material. Hendrix-boken riskerade att bli ännu ett av dom där projekten som växer till smått mytiska former i en persons huvud. Det blir för stort, för viktigt, för detaljerat - och till slut självdör idén. Räddningen är oftast att man kopplar in nya medarbetare. Det gjorde Håkan Persson. Först träffade han gitarristen David Morin från Sjulnäs, strax utanför Piteå.
- Det var i maj 1988. Jag var totalt frustrerad av att inte ha kontakt med någon likasinnad, någon att verkligen DISKUTERA musiken med. Så jag ringde Claes Yngström (känd hendrixtolkare) och han nämnde Håkan, berättar David Morin.

Under tiden satt en annan gitarrist Stefan Edfeldt hemma i Lit, två mil norr om Östersund, och samlade Jimi Hendrix-skivor, affischer, bootlegs (illegala inspelningar) och bilder. Han hade blivit introducerad i hendrixismen av systerns pojkvän några år tidigare och var nu på väg in i det slutgiltiga stadiet av "fandom". Letandet efter Hendrix-relaterade historiska föremål förde honom bort från dom svenska musik- och nöjestidningarna, till internationella Hendrix-fanzines och svenska båt-, bil- och jakttidningars annonssidor. Han efterlyste "allt" och fick ovanligt många svar av gamla fans som ville sälja en autograf, affisch, ett pressklipp eller ett foto.

En dag ringde Håkan Persson. Den informella kontakten och utbytandet av fakta och musik mellan Håkan, David och Stefan växte till ett riktigt projekt: boken om Hendrix i Sverige.
Det verkar som ett ganska smalt ämne, men eftersom Jimi Hendrix var en arbetsnarkoman, ständigt letande efter nya uttryckssätt och besatt av musik, lämnade han gott om spår efter sig. Hans fem besök i Sverige resulterade i konserter, flera TV- och radioframträdanden, ljudinspelningar, foton samt filmsnuttar av både proffs och amatörer. Dessutom skänkte Hendrix autografer, presenter, dikter och personliga hälsningar till människor han träffade.
Förutom de officiella spelningarna hann Hendrix med ett stort antal små, improviserade spelningar och jam. Han spelade bland annat med dåtida kända svenska band som Mecki Mark Men och Hansson & Karlsson.
Hansson & Karlsson, med rötterna i jazz, inspirerade uppenbarligen Hendrix så mycket att han började spela in längre, mer improviserade låtar. Särskilt trummisen, Jan "Loffe" Carlsson (numera mest känd som komiker), kom att påverka hans spelstil, enligt de tre författarna.

Under de fyra år som Håkan, David och Stefan arbetet på obetald fritid med sin bok har de kompletterat sina redan stora samlingar med en imponerande mängd material. Nu återstår att strukturera, komplettera och redigera allt insamlat material. David Morin har redan tillbringat en ansenlig mängd timmar (allt för många, enligt familjen) framför datorn och i telefonkonferenser med Håkan och Stefan.
De tre har redan varit i kontakt med några förlag. Enligt planerna ska boken vara färdig inom ett år.
- Men det viktigaste är att den blir bra, tillägger Stefan Edfeldt.

Fortfarande finns några lösa ändar, som irriterar författarna: Bland annat letar de efter någon som hört talas om eller själv varit närvarande vid ett Hendrixjam på Rackis i Uppsala. De saknar också bilder från spelningarna på Klubb Filips i Stockholm och Klubb Bongo i Malmö.De söker även en inspelning av en intervju med Jimi Hendrix från Radio Sweden 24 eller 25 maj 1967 och ljudupptagningar eller filmer från konserterna i Sverige.

 

start
Ducks Can Groove
Ord om DCG:

"Edfeldt´s guitar playing reflects the strongest Hendrix influence of all those reviewed here"
- Jimpress


"Stefan Edfeldt är förstås ett hängivet fan, som spelade på gitarrer som liknade Hendrix, och med tidsenlig elektrisk utrustning."
- Sylvia Kadri
x
Pä SvenskaIn English